Seria Patisserie to odpowiedź na potrzeby najbardziej wymagających kucharzy specjalizujących się w wypiekach ciast i słodkościach.
Szeroki asortyment, zróżnicowane wielkości, pojemności i kształty, a przede wszystkim najwyższej jakości materiały, z których formy są wykonane gwarantują nam, że pieczenie stanie się proste i przyjemne.
Wszystkie formy serii Patisserie wykonane są z najwyższej jakości bezpiecznej dla zdrowia cienkiej stali, która to powleczona jest z obu stron warstwą powierzchni nieprzywierającej patentu Firmy Ballarini. Powierzchnia ta pod nazwą CORTAN pozwala na bezstresowe pieczenie bez ryzyka przywierania ciast. Nie zawiera ona w sobie żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji a w szczególności PFOA, związków niklu czy też metali ciężkich.
Produkcja w Unii Europejskiej, we włoskiej fabryce Ballarini gwarantuje, że produkty Patisserie są bezpieczne dla zdrowia i spełniają wszelkie jakościowe normy.
Forma posiada intuicyjne otwieranie z boku pozwalające na łatwe i sprawne wyjmowanie wypieków. Występuje z jednym rodzajem płaskiego dna.
Dostępna jest w 3 podstawowych rozmiarach: 24, 26 i 28 cm. Produkt nie nadaje się do użytku profesjonalnego i przemysłowego.